Välj rätt parfym

 

 

 

Ibland kan det vara svårt att välja rätt parfym men man behöver inte vara en expert för att välja rätt doft och enligt aromterapeuter ska man alltid lita på sin insikt.

Det finns vissa saker man kan tänka på för att göra det lättare att välja …

Först och främst måste man veta att en parfym är uppdelat i tre olika delar eller så kallade noter

 

 

1) Toppnoten som är den man lägger först märke till
2) Mellannoten som framträder efter några minuter när toppnoten börjar att avta
3) Basnoten som man kanske inte uppfattar förrän flera timmar senare.

 

 

Om du ska spendera pengar för att hitta rätt parfym gå in i butiken spraya på dig max tre olika dofter, lämna sedan butiken och vänta och se hur de båda dofterna utvecklas under ett par timmar.

 

Parfymer är inte formulerade att hålla en hel dag. En tumregel är att en kroppsmist doftar i ungefär en timma medan en cologne håller i ungefär tre timmar. Eau de toiletter håller ungefär fyra timmar och en eau de parfum kan stanna på huden i cirka 6 timmar. Den starkaste (och dyraste) typ av doft är en parfym – de kan hålla samma intensitet i cirka 16 timmar!

 

En parfym kan dofta helt annorlunda på din hud än på provstickan. Parfym doftar olika på olika personer. Samma parfym kan ha en helt annan doft beroende på vem som bär den, beroende på din hud, ph-värde och om huden är torr eller fet. Därför är det viktigt att du testar parfymen på dig själv och inte går efter hur den doftar på någon annan.

 

Du måste inte alltid använda en och samma parfym, ombyte förnöjer. Ett hett tips är att använda doft efter tillfälle. Du kanske inte vill dofta likadant på jobbmötet som på middagsdejten? Och tänk på att du kanske behöver en mer intensiv parfym på vintern, när huden är lite torrare och kylan gör att doften inte framträder lika tydligt.

 

Välj rätt parfym

Välj rätt parfym